Schimbări majore de algoritm în Google: Panda, Penguin update

Back to Blog: Promovare site » Optimizare web » Web Design
Google Panda, Penguin update

Schimbări majore de algoritm în Google: Panda, Penguin update

Schimbări majore de algoritm în Google: Panda, Penguin update
5 (100%) 3 votes

Cele mai multe update-uri Google sunt minore si nu afecteaza practicile SEO ale webmasterilor, dar din cand in cand, Google face schimbari semnificative in algoritm. Mai jos este o lista a celor mai recente update-uri semnificative si efectele lor asupra SEO .

Google Panda

google panda update

Update-urile Google Panda sunt o serie de schimbari algoritmice semnificative, scopul acestora fiind sa elimine site-urile proaste cu continut slab, fara incredere, design prost si cu link-uri anormale. Schimbarile au inceput in februarie 2011 si au continuat pana acum. Ultimul Panda Update a fost pe 27 Aprilie (Panda 3.6), iar expertii spun ca mai sunt multe update-uri “pe drum”.

Google Penguin

google penguin update

Update-ul Penguin a fost introdus pe 24 aprilie 2012 si este de asemenea considerat ca fiind major, “zguduind” SEO. Este o extensie a update-ului facut de Google cu mai multa relevanta pentru link-urile de calitate, link-urile de tip spam si link-urile cu text in ancora.

GOOGLE PENGUIN SI RELATIA LUI CU PANDA

Google Penguin este infricosator deoarece afecteaza toate tipurile de practici SEO (black, white, grey). Pana acum a fost acceptata optimizarea backlink-urilor pe cuvintele cheie principale in ancora (cuvintele care sunt targhetate in site). “Penguin” a initiat penalizarea tuturor site-urilor care au un procent mare de optimizare a textului in ancora. Penguin a “dat startul” penalizarilor tuturor site-urilor care au un procent mai mare de optimizare al cuvintelor cheie in ancora. Fiecare persoana care face SEO face acest lucru, ceea ce inseamna ca nici un site nu este in afara pericolului de a fi penalizat. Daca site-ul tau nu a fost afectat pana acum, este foarte probabil ca acest lucru sa se intample in zilele urmatoare. Un alt aspect important in acest update este devalorizarea link-urilor nerelevante. Relevanta unui link este calculata bazandu-se pe relevanta sursei. Relevanta link-ului este stabilita atunci cand backlink-urile sunt generate in aceeasi nisa cu site-ul.
Asadar, Google se asteapta ca webmasterii sa aiba un procent ridicat de link-uri relevante, dar in acelasi timp sa nu supra-optimizeze textul in ancora. Aceasta combinatie nu este doar contradictorie, dar este si foarte greu de pus in aplicare pentru ca Penguin evalueaza calitatea si “greutatea” fiecarui backlink. Calitatea unui backlink se bazeaza pe autoritatea si importanta sursei. Actualizarile Penguin nu sunt “izolate” ,chiar daca impactul lor este independent, ele se alatura Panda Update-ului si sunt privite ca un intreg. Acest lucru se intampla deoarece ambele au scopul de a imbunatati calitatea site-urilor, rezultatele in cautari si de a penaliza site-urile supra-optimizate. Sa aruncam o privire detaliata asupra Update-ului Panda, impactului asupra SEO si ce este de facut in continuare.

Intelege Google Penguin

Penguin se adreseaza unor trei factori majori: supra-optimizarea textului in ancora, calitatea link-urilor si relevanta lor.

Textul in ancora

A trecut ceva timp de la lansarea Penguin, dar indiciile arata spre o penalizare completa a site-urilor cu un procent ridicat de cuvinte cheie principale in ancora. Asadar, care este procentul peste care un site se considera supra-optimizat? Din pacate nimeni nu stie raspunsul exact, dar sunt indicii care spun ca pragul este de 60% sau mai mult. Daca site-ul are un procent mai mare 60% al optimizarii asupra link-urilor inbound cu cuvinte cheie principale in ancora, mai mult ca sigur va fii penalizat. O alta concluzie cu privire la textul ancora este ca, daca exista o diversitate in cuvintele cheie in ancora, sanctiunile nu sunt atat de severe. De exemplu, site-urile cu un numar mare de cuvinte cheie in ancora sunt mai putin afectate decat cele care contin unul sau doua cuvinte cheie. Acest lucru denota o mai mare importanta diversitatii textului ancora, dar, de asemenea arata ca Google prefera site-urile generale fata de cele de nisa.

Calitatea link-urilor

Reteaua de link-uri si retelele publice sunt deja depasite datorita Google Panda. In trecut webmasterii puneau accent doar pe calitatea link-urilor, dar acest lucru nu mai este “valabil” acum, deoarece risca sa fie scosi din rezultatele google pentru totdeauna. Penguin calculeaza calitatea backlink-urilor mult mai profund, lucru care a intrat in vigoare de cateva saptamani. Google se asteapta ca majoritatea backlink-urilor sa provina de la pagini cu autoritate crescuta sau cel putin pagini de calitate. “Greutatea” unui link nu este limitata in SERP sau in PR, ea influentand direct o penalizare Google. Uita de rank, link-urile slab calitative pot trage in jos sau chiar inchide un site. Problema este ca sunt multe site-uri white hat care au fost afectate de acest aspect. Un site stabil nu are nici un control asupra link-urilor spre paginile lor, pentru ca de obicei au mii de astfel de link-uri, fiind astel penalizati fara sa aiba nici o vina. Totusi, sunt cateva indicii ca ar exista o anumita relevanta intre textul in ancora, relevanta link-urilor si calitatea acestora, acest lucru indicand ca exista o statistica logica in algoritm .Asadar, site-urile care au fost penalizate pentru calitatea proasta a link-urilor au o sansa sa isi revina daca dovedesc ca urmeaza procedurile corecte.

Relevanta link-urilor

Acest lucru nu a avut o importanta prea mare pana acum, cu toate ca Google a “considerat” intotdeauna ca este importanta, dar a fost dispus sa “treaca cu vederea” acest aspect in favoarea site-urilor vechi si cu continut calitativ. Acest lucru s-a dovedit a fii o oportunitate pentru webmasteri, putand sa isi clasifice site-urile folosind un domeniu cu vechime, cu un numar mare de backlink-uri nerelevante. Google Penguin a indicat ca Google a penalizat site-urile care au un numar mare de link-uri nerelevante. Contradictoriu, Penguin de asemenea penalizeaza site-urile care au un procent ridicat de backlink-uri in nisa. Deci, ce incearca Google sa stabileasca? Nimic nou, doar link-uri naturale. Backlink-uri naturale venite din diverse surse si totodata din nisa relevanta (backlink-uri cat mai putin optimizate sau chiar neoptimizate).

Cum sa va reveniti dupa penalizarile Penguin

Aveti mai jos un sumar cu ce trebuie evitat si ce este de facut dupa Update-ul Penguin.

Ce trebuie sa evitati:

 • Supra-optimizarea textului in ancora
 • Link-uri de proasta calitate
 • Supra-optimizarea link-urilor
 • Link-uri nerelevante
 • Relevanta prea mare a link-urilor
 • Limitarea pe o anumita nisa

Ce este de facut:

 • Text in ancora diversificat
 • Link-uri relevante
 • Diversitatea link-ului nu trebuie sa submineze calitatea acestuia
 • Site-uri generale de nisa

Daca site-ul tau a fost afectat dupa 24 aprilie / 26 mai , este cel mai probabil din cauza update-ului Penguin. Primul pas este analizarea si intelegerea motivelor pentru care ai fost penalizat. Mai jos sunt cateva indicii care te pot ajuta in identificarea motivelor penalizarii.
Site-ul tau are:

 • Mai mult de 50% din backlink-uri pe cuvinte cheie principale?
 • Mai mult de 50% de backlink-uri slabe calitativ?
 • Cel putin 20% backlink-uri relevante?
 • Mai mult de 70% din backlink-uri sunt relevante nisei?
 • Este site-ul optimizat pentru o nisa mai ampla?

Update-urile Penguin sunt schimbari algoritmice si se aplica tuturor site-urilor. Este foarte posibil ca un site “white hat” ca fie penalizat, ca un rezultat direct al Penguin. Webmasterii se pot consola cu gandul ca nu este ireversibil, odata identificate motivele penalizarii ei trebuie sa ia masuri imediate. Cele mai bune metode de recuperare sunt:

— Diversificarea textului in ancora

Diversificare textului in ancora trebuie mentinuta la o rata de 50% cuvinte cheie principale si 50% cuvinte cheie relevante, dar nu principale. Cele mai bune cuvinte cheie relevante sunt: “www.numesite.com” , “numesite.com” , “numesite” , “http://numesite.com” si “http://www.numesite.com” (terminatia domeniului nu este importanta). Este important sa te mentii in nisa relevanta site-ului fara a supra-optimiza cuvintele cheie principale.

— Scaderea sau cresterea numarului de link-uri

Daca ai un procent mai mare de link-uri slab calitative, este absolut necesar sa incluzi link-uri de calitate (un numar decent) pentru a diminua numarul de link-uri “proaste” si viceversa. Trebuie tinut in vedere ca rata trebuie sa fie 70:30 – 70% de calitate buna si 30% cu PR0 sau similar. Nu este un numar “batut in cuie” dar este “sigur”.

— Relevanta link-urilor

Procentul relevantei trebuie intotdeauna asociat cu numarul link-urilor calitative. Printre link-urile de calitate (70% cum spuneam mai sus), 25% trebuie sa fie relevante in nisa si acest procent nu poate fii mai mare de 80%. Webmasterii ai caror site-uri sunt supra-optimizate si nu au fost inca afectati de Penguin nu se pot considera norocosi pentru ca vor fii in cele din urma “loviti”. Ei trebuie sa implementeze schimbarile mentionate mai sus in strategiile SEO.

Conceptii gresite dupa Update-ul Penguin

 • Piramidele de link-uri nu functioneaza
 • Retelele de bloguri sunt “moarte”
 • SEO “e mort”
 • Un site nu poate fii clasat rapid
 • Google “ma va lovi” indiferent ce fac

Penguin a fortat specialistii SEO sa isi refaca strategiile de promovare site si sa se gandeasca la procentul optimizarii. Unii oameni o vor privii ca pe o provocare si vor incerca sa treaca cu bine peste, in timp ce altii pur si simplu vor renunta. Istoria sugereaza ca dupa perioada initiala de confuzie si desperare, “lumea SEO” este in masura sa depaseasca toate schimbarile algoritmice, indiferent de impactul acestora. Google este dominant in motoarele de cautare si de asemenea are un numar impresionant de resurse. Este de asteptat ca vor sa isi mentina reputatia si sa submineze influenta neloiala a parcticilor SEO. Ultimele update-uri sunt raspunsul natural si logic pe care orice lider de piata respectat l-ar da. Cu toate acestea , sunt multi specialisti SEO perspicace care au prevazut aceste caderi.

Mai jos sunt enumerate cateva practici SEO sigure la care pot recurge webmasterii dupa Penguin.

Practici sigure SEO dupa Penguin

Piramide de link-uri. Trucul este sa adaptezi structura piramidei de link-uri dupa cerintele impuse de Penguin. Structura nu se mai poate baza pe cantitate sau pe marimea piramidei, accentul trebuie pus pe calitatea piramidei. Fiecare nivel al acesteia trebuie sa mentina un nivel adecvat de calitate si autoritate. Nu mai este sigur ca tier-ul inferior sa fie facut doar din link-uri non-relevante si de calitate scazuta. Al doilea tier va trebui sa se bazeze pe calitate si relevanta.

— Retelele de blog functioneaza inca, chiar si dupa Penguin. Pe langa importanta calitatii si exclusivitatii, webmasterii care doresc sa isi creeze retele de blog, trebuie sa acorde atentie cerintelor impuse de Penguin nisei relevante site-ului lor. Retelele publice nu functioneaza si nici cele private care sunt nerelevante. Retelele de blog de inalta calitate, care sunt exclusive nisei, vor functiona cu siguranta . Acest lucru se datoreaza faptului ca astfel de retele s-au aliniat la cerintele Google Penguin.

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Blog: Promovare site » Optimizare web » Web Design