Ce este Page Rank

Back to Blog: Promovare site » Optimizare web » Web Design
Page Rank

Ce este Page Rank

Ce este Page Rank
5 (100%) 1 vote

Google PageRank

Este o metoda patentata de a acorda o importanta numerica fiecarui element dintr-un set de documente afisate ca link-uri pe internet. Mai pe intelesul tuturor, page-rank este o nota data de Google fiecarei pagini web de pe internet. Google functioneaza ca o combinatie unica si avansata de hardware si software. Viteza de cautare a Google este atribuita pe de o parte eficientei algoritmului lor de cautare si, pe de alta parte, retelei de mii de calculatoare puse sa lucreze ca un motor de cautare super rapid.

 

Inima softului / algoritmului Google este PageRank, un sistem de clasificare a paginilor web dezvoltat de catre fondatorii Google Larry Page si Sergey Brin.

 

PageRank se bazeaza pe natura unica a internetului de a utiliza vasta retea de legaturi (link-uri) ca un indicator al valorii individuale a paginilor de internet. In esenta, Google interpreteaza un link de la pagina A la pagina B ca un vot de la pagina A catre pagina B. Dar Google analizeaza nu numai volumul link-urilor, ci si pagina pe care e postat linkul. Link-urile postate pe pagini care sunt ele insele importante au o mai mare greutate si ajuta alte pagini in a deveni importante. Site-urile importante, de calitate, primesc un PageRank mai inalt si Google memoreaza si tine cont de aceste pagini in toate cautarile. Desigur, paginile importante nu ar insemna nimic daca nu indeplinesc criteriile noastre de cautare. Astfel, Google combina PageRank cu tehnici sofisticate de potrivire textuala ca sa gaseasca pagini de internet si importante dupa criteriile mentionate mai sus, dar si care sa indeplineasca criteriile noastre de cautare. Google analizeaza toate aspectele unei pagini privind continutul acesteia si continutul paginilor la care se leaga pentru a determina o potrivire cat mai buna cu criteriile de cautare.

 

Bara de instrumente Google afiseaza Page Rank pentru un site ca o valoare intre 0 si 10. Aceasta se actualizeaza o data la aproximativ 3 luni, deci rezultatele afisate in Toolbar sunt istorice si nu in timp real. Bara Google poate fi usor pacalita de un Page Rank fals ( prin redirectionare – spoofing) .

 

In eforturile de optimizare a site-urilor pentru motoarele de cautare (SEO – Search Engine Optimization), unele site-uri profita de un Page Rank ridicat prin vanzarea de link-uri. Cum link-urile primite de la un site cu un Page Rank mai mare au mare importanta, aceasta poate fi o strategie de marketing viabila pentru a creste traficul si popularitatea propriului site. Pacalirea sistemului prin astfel de metode afecteaza calitatea cautarii si, din aceasta cauza, Google nu agreeza aceasta metoda si cei care vand link-uri risca declasificarea sau chiar ignorarea totala de catre motoarele de cautare.

 

Propunerea rel=”nofollow” a Google

In 2005 Google a implementat o noua valoare: “nofollow”, pentru atributul HTML rel pentru ca webmasterii sau bloggerii sa poata sa puna link-uri pe care Google nu le va lua in considerare in calcularea page-rank. Aceasta noua valoare a fost implementata pentru a combate fenomenul SPAM.
De exemplu in trecut un webmaster isi putea marii link-urile spre site-ul sau prin scrierea de mesaje pe forumuri pentru a marii artificial valoarea page-rank. Acum insa aceasta metoda nu mai functioneaza pentru ca forumurile atribuie valoarea “nofollow” oricarui link exterior dintr-un post.

Page Rank este acualizat de Google la fiecare 3-4 luni (nu este un termen fix).

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Blog: Promovare site » Optimizare web » Web Design