WordPress sau Joomla

Back to Blog: Promovare site » Optimizare web » Web Design
Wordpress vs Joomla

WordPress sau Joomla

WordPress sau Joomla
5 (100%) 2 votes

Diferenta de baza dintre WordPress si Joomla este ca Joomla este o platforma construita pentru a fi un portal sau comunitate in timp ce WordPress este construit special pentru a reprezenta un blog.

Ambele se suprapun in mai multe domenii si pot fi prelungite dincolo de scopul lor initial, datorita plugin-urilor. Puteti gasi aceste plugin-uri aproape peste tot pe internet, astfel incat atat cu wordpress dar si cu joomla puteti ajunge sa faceti e-commerce. Ambele au o baza larga de utilizatori cu o comunitate activa si binevoitoare cu schimb de sfaturi si trucuri. Ambele sunt gratuite si multi furnizori de hosting le au ca o optiune de instalare in Fantastico. WordPress (WP) are o comunitate voluntara de programatori, pe cand Joomla poate conta mai mult pe functionalitati comerciale create de specialisti.

Joomla

Daca doriti sa creati o comunitate sau o retea cu membrii, stiri, forum, articole, articole scrise de mai multi autori, atunci Joomla este o alegere buna, pentru ca este facuta sa fie asa. Crearea unei structuri de navigare este usor, odata ce ati inteles cum functioneaza si nu necesita cunostinte HTML. Aveti posibilitatea sa setati expirarea articolelor (arhiva), sa activati afisarea datei, numele autorilor, breadcrumbs etc. Joomla va ofera o “imensa putere” care se observa in partea de administrare, unde exista atat de multe optiuni. Totusi, daca doriti sa construiti un site in Joomla repede ar trebui sa va procurati o carte sau sa treceti prin niste tutoriale Joomla daca nu doriti sa va invartiti in jurul degetului zile intregi.

Adaptarea designului este simpla, daca va multumiti doar cu schimbarea unor culori si logo-ului. Dincolo de acest lucru, veti gasi ca Joomla are o structura foarte complicata si chiar programatorii trebuie sa treaca printr-o curba de invatare inainte ca acestea sa stapaneasca designul, mai ales ca abordarea este diferita in functie de template-ul ales.

Daca nu doriti sa va implicati in design, va trebui sa angajati pe cineva care sa va construiasca design-ul, insa mare grija pe cine luati sa nu ajungeti sa cumparati un design de la un programator incepator in Joomla.

Dezavantaje Joomla

O problema destul de mare este sistemul – Joomla este foarte complex si necesita o multime de resurse de pe server. Daca baza de date nu este optimizata pentru o performanta mai buna si adaugati o multime plugin-uri externe, sunt sanse ca site-ul sa cada de la 50.000 de vizitatori pe zi sau mai mult.

Joomla momentan nu construieste URL-uri prietenoase – si pentru a creea URL-uri pe placul Google va trebui sa lucrati nu doar cu .htaccess, ba chiar veti fi nevoit sa folositi un plugin creat special (sh404sef-fiind cel mai bun dar este si comercial). Si mult mai important – problema cea mai dureroasa cu Joomla, dezavantajul strident– creaza duplicate content (o sa revin intr-un articol viitor la aceasta problema).

De asemenea, cu Joomla nu puteti avea subsectiuni si subcategorii – ceea ce face structura unui portal sa fie regandita sau construita in functie de structura oferita de catre Joomla. Majoritatea plugin-urilor functionale si necesare sunt commerciale, prin urmare construirea unui site in Joomla cere un buget mult mai mare chiar si unui programator, pentru ca asa cum am specificat mai sus, Joomla are un cod mai intortochiat.

WordPress

WordPress este in principiu, un sistem de blog prietenos, dar poate fi folosit si ca un site normal pe care il puteti actualiza fara cunostinte de HTML (acelasi lucru este valabil si pentru Joomla). Puteti crea pagini si posturi, iar cu ajutorul plugin-urilor puteti adauga o multime de functionalitati. Si pentru ca WordPress este standard de web, Google il iubeste cu adevarat pe aceasta. Deci, din punct de vedere a marketingului, WordPress este greu de rezistat.

Interfata este usor de inteles si nu veti avea nevoie o carte pentru a intelege WP. Adaptarea design-ului cere cateva cunostinte de CSS. Ca si cu Joomla, daca selectati un template, este usor sa schimbati culorile, logo-ul etc. , dar daca nu doriti sa va implicati in CSS si doriti sa rearanjati elemente de navigare, de asemenea, ati putea lua in considerare angajarea unui web developer. Deoarece WordPress are o structura logica, este usor pentru un programator sa schimba lucrurile, locul reclamelor, meniurilor etc …

Este foarte rapid de instalat si puteti fi listat in Google chiar si in doar 2 zile. Nu am vazut nici un alt sistem pana in prezent care sa faca asta. Oricine poate invata suficient in 2 ore pentru a crea continut cu WordPress imediat, inclusiv folosirea categoriilor si a subpaginilor.

Baza de date nu va pica si WordPress poate suporta o multime de vizitatori.

Dezavantaje WordPress

Structura de navigare este determinata de aspectul template-ului ales. Schimbarea ca structura din nou, presupune o cunoastere a limbii de scripting WP si CSS. Cu Joomla, nu aveti aceasta problema deoarce meniurile sunt controlate prin intermediul panoului de control si de atribute cum ar fi datele, numele autorului etc., poate fi activate si dezactivate pe articol sau pentru tot site-ul printr-un singur click. In acest sens, Joomla este mult mai mult un sistem de management de continut.

De asemenea, schimbarea ordinii categoriilor sau paginilor este destul de greoaie in WordPress. Aceasta implica sa analizati fiecare categorie/pagina si sa schimbati ordinea.

Atata timp cat wordpress este ales doar pentru a reprezenta un blog – dezavantaje nu sunt. Lucrurile devin mai complicate in momentul in care wordpress trebuie sa fie ceva mai mult decat un blog – nu toate pluginurile sunt functionale si datorita update-urilor destul de dese la versiunea wordpress- multe devin nefunctionale. Upgrade-urile la WordPress aduc probleme noi decat sa aduca imbunatatiri mai multe iar comunitatea pare sa se “planga” mai mult decat sa ajute efectiv cu solutii (explicabil prin scopul platformei in sine).

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Blog: Promovare site » Optimizare web » Web Design