Despre wordpress – avantaje si dezavantaje

Back to Blog: Promovare site » Optimizare web » Web Design
wordpress logo

Despre wordpress – avantaje si dezavantaje

Despre wordpress – avantaje si dezavantaje
5 (100%) 1 vote

• Indexare

Ca structura de baza, fara sa luam in calcul aici sabloanele si ce modificari aduc ele, WordPress este o platforma foarte buna pentru SEO.

Avantajele wordpress-ului sunt clare si deloc neglijabile: ping automat dupa fiecare articol postat, deci indexare aproape instantanee (in teorie), continut util si indexabil creat de useri, cod structurat relativ ok care permite motoarelor de cautare sa treaca prin el fara probleme, posibilitatea de a adauga pluginuri utile de SEO cu care sa corectezi greselile native ale backend-ului si asa mai departe.

Partea proasta e ca structura WordPress-ului permite si niste erori care te pot costa in pozitionarea in motoarele de cautare: duplicate content cu gramada, indexarea rapida de care vorbeam mai sus trebuie si controlata, altfel risti sa ti se indexeze o gramada de pagini inutile, eventual si pagini care prezinta riscuri de securitate (gen pagini de pluginuri, admin, etc.) si alte cateva probleme pe care o sa le discutam mai tarziu.

Toate acestea insa pot fi rezolvate, ori cu pluginuri, ori cu modificari de cod.

• Duplicate content

De departe cea mai dureroasa problema a WordPress-ului. Gandeste-te, cand pui un articol nou, WP-ul il posteaza in cel putin 6 locatii diferite: pe pagina single a post-ului, pe pagina din categorie, pe pagina din arhiva lunara/anuala, pe pagina principala, pe pagina tag-urilor, in feed, in trackback… destule? Sigur, nu fiecare tema afiseaza toate elementele de mai sus, dar ajung 2-3 ca sa ridice flag-ul de duplicate content in Google si sa curga penalizarile: initial un foarte probabil Google sandbox (pozitionarea site-ului in afara primelor rezultate, pana Google isi da seama ce e cu site-ul tau), penalizari pe cuvinte cheie si altele.

Ca sa rezolvam problema duplicate content-ului, avem nevoie de cateva modificari in standardele WordPress:

– Sa cream titluri unice pe fiecare pagina

– Sa cream descrieri unice pe fiecare pagina

– Sa blocam indexarea mai multor instante in care apare un articol

– Sa specificam clar in robots.txt unde au voie Google si ceilalti crawleri sa isi bage nasul

Le vom discuta pe fiecare in parte in articolele ulterioare, cu exemple clare de ce si cum trebuie facut.

• Trackback-uri

Inca o problema de infrastructura a WordPress-ului sunt trackback-urile. Un trackback este un mesaj automat postat ca si un comment pe un site inspre care tu trimiti un link. Unele bloguri au tehnologia trackback dezactivata, altele o lasa, e chestie de preferinta personala. Cu ce te ajuta si cum iti poate dauna un trackback?

Te ajuta in felul urmator: punand automat mesajul pe siteul in cauza, tu primesti inapoi un link. Insa, pentru ca majoritatea blogurilor au atributul rel=”nofollow” pe linkurile din comentarii, trackbackul tau nu o sa iti aduca nici PageRank nici trust (puterea siteului care linkeaza catre tine in ochii lui Google). Deci te alegi doar cu traficul si popularitatea care le poate aduce un trackback de pe alt blog.

Problema cu trackbackurile e urmatoarea: in momentul in care iti apare trackbackul pe siteul catre care linkezi, tu ai deja un link catre el si reciprocitatea asta e catalogata ca link exchange. Link exchange care poate reduce drastic puterea linkurilor, deci s-ar putea ca nici tu, nici cel catre care linkezi sa nu aveti un avantaj prea mare in termeni de trust (PR-ul transferat nu e afectat).

• Pinging

WordPress vine cu un sistem de pinging bine pus la punct. Un ping e un semnal scurt dat de blog catre un serviciu, pentru a-l notifica de o schimbare sau de o adaugare de continut. Din modul in care este conceput, WordPress “pinguie” in doua directii:

– Catre alte bloguri la care linkezi (vezi Trackback mai sus)

– Catre ping-o-matic, un serviciu care la randul lui trimite pinguri catre alte servicii cunoscute (de exemplu Technorati, Google Blogsearch, Feedburner, etc.)

In cazul in care vrei sa fii absolut sigur ca pingul tau ajunge unde trebuie, si sa nu mai treci strict doar prin Ping-o-Matic, poti adauga urmatoarea lista de URL-uri in Settings -> Writing | Update Services (ultima optiune pe pagina):

http://rpc.pingomatic.com/
http://api.feedster.com/ping
http://api.moreover.com/RPC2
http://api.moreover.com/ping
http://api.my.yahoo.com/RPC2
http://api.my.yahoo.com/rss/ping
http://www.blogdigger.com/RPC2
http://www.blogshares.com/rpc.php
http://www.blogsnow.com/ping
http://www.blogstreet.com/xrbin/xmlrpc.cgi
http://bulkfeeds.net/rpc
http://www.newsisfree.com/xmlrpctest.php
http://ping.blo.gs/
http://ping.feedburner.com
http://ping.syndic8.com/xmlrpc.php
http://ping.weblogalot.com/rpc.php
http://rpc.blogrolling.com/pinger/
http://rpc.technorati.com/rpc/ping
http://rpc.weblogs.com/RPC2
http://www.feedsubmitter.com
http://blo.gs/ping.php
http://www.pingerati.net
http://www.pingmyblog.com
http://geourl.org/ping
http://ipings.com
http://www.weblogalot.com/ping

 

Share this post

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Back to Blog: Promovare site » Optimizare web » Web Design